Sernik Cytryna Limonka

Deser idealny na lato!

Jeśli szukasz przepisu na deser, który będzie orzeźwiający i idealny na letnie dni, to sernik cytryna limonka z wykorzystaniem saszetek Bolero to doskonały wybór! W tym przepisie wykorzystujemy saszetki Bolero o smaku lime, lemon & lime i lemon, które dodają nie tylko pysznego smaku, ale również pozwalają na zredukowanie ilości cukru w cieście.

Sernik Cytryna Limonka – składniki:

Do przygotowania sernika potrzeba:

  • 750g tłustego twarogu
  • 85g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 9g Bolero (użyte po 3g: lime, lemon, lemon & lime)
  • (opcjonalnie) zielony barwnik spożywczy

Polewa:

  • 50g białej czekolady bez cukru
  • 50ml mleka
  • do smaku Bolero 3g lemonade
Sernik Cytryna Limonka Sernik Cytryna Limonka

Sernik Cytryna Limonka – przygotowanie::

Przygotowanie prezentowanego sernika jest bardzo proste.

Twaróg należy dwukrotnie zmielić na maszynce – jeżeli był kupiony niemielony. Następnie dodać roztopione, przestudzone masło i mąkę ziemniaczaną. Krótko wymieszać do połączenia się składników. Dalej, w oddzielnej misce ubić mikserem jajka wraz z bolero. Ubijać na dużych obrotach minimum 4 minuty, aż masa stanie się biała i podwoi objętość. Potem, do misy z twarogiem wlewać partiami masę jajeczną i powoli łączyć składniki.
Piec 100min 150C góra dół w piekarniku w kąpieli wodnej w tortownicy 24cm. Wstawić ciasto na blachę do pieczenia, tą standardową, głębsza od piekarnika i wlać do blachy wrzątek.

Przygotowanie polewy do sernika:

Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej oraz dodać do smaku bolero. Następnie polać ciasto wykonane ciasto. Opcjonalnie można także udekorować otartą skórką z całej limonki. Możemy udekorować sernik owocami, miętą lub dodatkowymi skórkami cytryny i limonki.

Jak już wspomnieliśmy, Bolero to idealny sposób na dodanie smaku do deserów bez dodatku cukru. Dzięki temu można cieszyć się pysznymi słodkościami bez obaw o kalorie. Co więcej, saszetki Bolero są również idealne dla cukrzyków, którzy muszą uważać na spożywany cukier. Zastosowanie Bolero w deserach pozwala na stworzenie pysznych i zdrowych słodkości.