Fit budyniowa ryżanka na zimno z malinami

Szukasz zdrowego, sycącego śniadania lub deseru, który możesz przygotować z wyprzedzeniem? Ta budyniowa ryżanka na zimno z serkiem wiejskim, malinami i śliwkami to idealna propozycja! Dzięki zawartości błonnika, białka – świetnie sprawdzi się w diecie fit, low sugar i wysokobiałkowej. Sprawdź, jak ją przygotować.
Składniki:
• 5 łyżek płatków ryżowych
• 200 ml mleka ryżowego
• 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
• 3 g Bolero jogurtowego
• 200 g serka wiejskiego
• 4–5 suszonych śliwek, pokrojonych
• 50 g malin (świeżych lub rozmrożonych)
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
• Opcjonalnie: kilka pastylek słodzika
Wykonanie:
- W rondelku zagotuj mleko ryżowe.
- Dodaj płatki ryżowe i gotuj przez 3–5 minut.
- Rozmieszaj proszek budyniowy w 2 łyżkach zimnej wody lub mleka i wlej do garnka, mieszając do zgęstnienia (1–2 minuty).
- Zdejmij z ognia i ostudź. Odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
- Serek wiejski Wymieszaj z Bolero i dodaj do ostudzonej ryżanki.
- Na wierzch wrzuć maliny, rozdrobnioną gorzką czekoladę oraz suszone śliwki
Smacznego!